Ciderwinkel
Ambachtelijke Engelse cider - Craft Cider - Real Cider
Biologische en ambachtelijke cider online kopen bij Ciderwinkel. Cheers!
>>Bestel hier cider - C h e e r s !<<
AGENDA "Ciderwinkel on tour"
Ciderproeverijen: thuis en op bedrijf
Cider Brandy: het Engelse antwoord op calvados
Contact & Nieuwsbrief
Cider Recepten
200 jaar Dickens & Cider
Cider Facts
Ciderwinkel in het nieuws
Links & Friends
Over bestellen
Cider Recepten

                                                                                 Ciderwinkel is lid van

"I love cooking with cider. Sometimes I even put it in the food"

Cider heeft voor de keuken het voordeel dat het minder krachtig is dan gewone wijn en qua alcoholpercentage minstens
even sterk als bier. Hierdoor bespeelt de appeldrank het middenveld van de eettafel, en is in het ene geval een erg goede
vervanger voor bier en in het andere voor wijn. Het fruitige karakter en het smaakprofiel dat uiteenloopt van zoet tot droog,
maakt cider tot een goede metgezel van gerechten. Sommige ciders houden stand bij de rijkste en meest gekruide schotels,
waar wijn het aflegt. En het zuivert het smaak pallet op verfrissende wijze bij zulke gerechten .

Een succesvol recept met cider wat in maart 2012 hoge ogen gooide, is Hogelandse Speltotto, Hét Nieuwe Streekgerecht
van het Noorden 2012, door Ciderwinkel gewonnen. Het recept is geïnspireerd door het 'NOMA-concept' om alle
ingrediënten in de directe omgeving te vinden, in dit geval de omgeving van Pieterburen. In het gerecht is het volgende
verwerkt: duindoornbes, spelt, harder (van de Goede Vissers in Lauwersoog) en zeekraal.
Hoewel het eenvoudig erui lijkt te zien is dit gerecht vrij lastig te maken. De speltkorrels worden bij te lang koken
kauwgom-achtig en zijn bij te kort koken te hard. En van de duindoornbessen moet eerst een zoet-zuur worden
gemaakt. Wie goed is in het maken van risotto heeft wel een voordeel.

Verder deze pagina staan relatief eenvoudige recepten voor het koken met cider.

Hogelandse Speltotto (risotto van spelt) voor 4 personen:



*750 ml bouillon van geraspte bleekselderij, wortel, ui en 2 rode bieten in blokjes
  óf van 2,5 blokjes groentebouillon met 2 rode bieten in blokjes
*flinke scheut olijfolie
*klont boerenboter
*grote ui, klein gesneden
*2-3 teentjes knoflook, fijngesneden
*halve stengel bleekselderij, geschild en klein gesneden
*300 gram gepelde Groningse speltkorrels (Pieterburen) of Italiaanse speltkorrels (van een speciaalzaak).
  Als de korrels onbewerkt zijn 24 uur, eerst 24 uur laten weken.
*1,5 wijnglas cider of witte aalbessenwijn Blanka (Landgoud, Kloosterburen)
*nog eens 20 gram roomboter
*kwart theelepeltje komijnzaadjes
*paar stukjes gerookte vis (van harder, brado. Schelvis was ook een keer lekker)
*zeekraal, geblancheerd en als het seizoen er is ook lamsoor/zeeaster
*zout
*15-20 duindoornbessen van het Wad (bij Lauwersoog) op siroop, voor de garnering óf
  Leikora-duindoorn van De Fledder uit Kloosterburen
*wat eetbare bloempjes voor garnering (primula’s, rozenblaadjes, borage)

Maak een siroop van suiker, water, ciderazijn, Franse of Italiaanse kruiden en eventueel een laurierblaadje.
Doe daarin naar het einde toe 15-20 duindoornbessen en laat dit 10 minuten pruttelen. Vervolgens kan het in
een weckpot, bakje of ander potje afkoelen.

Wie hier geen zin in heeft, kan de besjes ook in honing dompelen, en zó aan het einde gebruiken voor de garnering.

Maak voor de speltotto de bietenbouillon klaar en zet deze apart. Het snelst is om een paar bouillonblokjes in een
pannetje warm water op te lossen en daarbij in blokjes gesneden bieten bij te doen op laag vuur totdat deze 
beetgaar zijn geworden.

Zet vervolgens een hoge braadpan op laag vuur en begin met de zogeheten soffrito; bak 10-15 minuten in olijfolie
en een klont boter bleekselderij, ui en knoflook. Zet dan het vuur hoog en bak de speltkorrels een minuut lang. 
Giet nu het glas cider of aalbessenwijn erbij. Voeg de bietenbouillon met een flinke theelepel zout toe zodra de
wijn is verdampt. Blijf bouillon toevoegen en roeren totdat de spelt gaar is. Dat kan wel 40 minuten duren,
afhankelijk van de soort speltkorrel en of deze ontvliesd/gepeld is. Check of er nog wat zout bij moet.
Haal aan het eind, als de speltkorrels zacht zijn en mooi rood zijn geworden door de bietenbouillon, de pan van
het vuur en doe de 20 gram boter erbij. Laat de speltotto 2 minuten staan en serveer uit over 3-4 borden.
Begin daarna met de garnering van duindoornbesjes, eetbare bloemen, gerookte vis (in de zomer zelf roken!)
en geblancheerde zeekraal.

Erg gemakkelijk te maken en minstens zo heerlijk is Cider & Mossels, waarbij onze Bullfinch het beste past:
deze is vrij droog maar er is ook wat fruitigheid overgebleven die perfect passen bij dit gerecht:

Mussels and Cider

* een halve kilo mosselen
* 250 ml medium of droge Britse cider (geen fabriekssoorten)
* twee hele teentjes knoflook, ongepeld
* een klein theelepeltje gecrushte zwarte peperkorrels
* een flinke ui, klein gehakt
* een scheut olijfolie
* (evt. verse) laurierblad

Warm de olijfolie op in een pan waar even later ook de mossels in passen en bak ui, peperkorrels, knoflook en
laurierblad korte tijd. Was intussen de mosselen goed, verwijder flink kapotte mosselen en welke na een paar tikken
open blijven. Voeg de cider aan de pan toe en breng het geheel zachtjes aan de kook. Daarna kunnen de mosselen
erbij worden gedaan. Meteen een deksel erop plaatsen en 2-3 minuten stomen totdat de schelpen open zijn.
Gooi mosselen die dicht blijven weg. Serveren met brood waarmee het heerlijke 'mosselvocht' kan worden opgesopt.
En natuurlijk een glas goed gekoelde cider erbij. Cheers!







Biologische en ambachtelijke cider online kopen bij Ciderwinkel. Cheers!
>>Bestel hier cider - C h e e r s !<<