Mulled Cider Glühcider Box

Wintercider raakt steeds meer in. Veel lekkerder dan glühwein natuurlijk en de basis is geen troep maar goed gemaakte cider. En: ook erg mooi om koud te drinken, juist de mousserende Wintercider van Jaanihanso.

Lees meer...
Aantal: 2

Het Mulled Cider* Pakket bestaat uit een 3 liter bag-in-box, biologische wintercider van Dunkertons Cider (4% alc.); twee flessen van 75cl van het Estse ciderhuis Jaanihanso. Een ervan is mousserend en mooi als aperitief te schenken (5,8% alc.). De ander is 'stil' zonder bubbels als wijn, en kan zowel op kamertemperatuur als verwarmd (rond 70 graden Celsius) gedronken worden (10% alc.). Veder nog een fles All Saints In the House uit Oostenrijk, waarbij de cider met de winterkruiden op vat heeft nagerijpt.

 

*Mulled cider wordt ook wel Wassail genoemd, een oud Germaans woord voor Waes Hail. Komt ook nog voor als nieuwjaarswens 'in de provincie'. In Groningen wordt zo nog Veul haail en zegen in 't nije joar gezegd.

 

De eerste maanden van het nieuwe jaar, wanneer het vaak echt een stuk kouder is dan de decembermaanden is de traditie een mulled cider te drinken. Gewoon lekker na een wandeling op de bank bij het haardvuur. In Cornwall en Devon bereikt het een hoogtepunt op Wassailing Day (17 januari) wanneer in vroeger tijden de aanstaande oogst van het nieuwe jaar werd ingezegend met het drinken van warme gekruide cider en het besprenkelen van boomstammen (en eromheen dansen, zeker als men genoeg op had).

 

Lekker is het ook om nog een extra scheutje rum of whisky in de verwarmde cider te doen.

 

PS

Tijdens Oud op Nieuw: Het appelige van de cider werkt zoveel beter bij de glühkruiden. Volgens sommeliers zoveel beter dan champagne ook bij de oliebol. Niet alleen verpest je anders de champagne, het smaakt ook beter.

 

 

0 sterren op basis van 0 beoordelingen