USA Hangout & Riots!

Er komt sowieso ook wat goeds uit Amerika. Craft Cider! Velen weten niet dat de VS in de 19de eeuw het grootste cider producerende land ter wereld was. En ze zijn goed, en vooral innovatief. Yes they can (op blik;-) en fles!

Lees meer...
Aantal: 5

Er komt sowieso ook wat goeds uit Amerika. Craft Cider! Velen weten niet dat de VS in de 19de eeuw het grootste cider producerende land ter wereld was. En ze zijn goed, en vooral innovatief. "Yes they can! Op blik (dus;-) en fles.

 

Test 7 stuks Amerikaanse topcider.

 

1. Cider Riot! Everybody Pogo met funk, punk en hops (6,7% alc.)

 

2. WildCraft Cider Works Wild Rose (6,7% alc.) met rozenbottels, natuurlijk gerijpt, zonder toegevoegde sulfieten.

 

3. Cider Riot! Home + Away (6% alc.) - droge cider met vleugje mango en framboos collab Market of Choice

 

4. BlakStoc Owl Strike van een Oostenrijkse cidermaker die een collab maakte met Nat West alias Reverend Nat, een weirde duindoorn-kruidencider (5,3% alc.)

 

5. Cider Riot! Everyday Passionfruit (6% alc.) - droge, verfrissende cider met lichte passievrucht dosering

 

6. Reverend Nat's Hard Cider ¡Viva La Pineapple! (6% alc.) - blend van tepache en cider, tropisch maar niet zoet, lekker verfrissend

 

7. Cider Riot! Never Give An Inch, cider met een vleug braam en zwarte bes, maar zeer droog en lang gerijpt (6,9% alc.)

 

 

In de VS gebeurde het ook in de scene van Craft Beer: hoe je het wendt of keert, veel nieuwigheid komt toch van de andere kant van de oceaan. In 2008 (of was het 2009) zei Peter van der Arend op de Horecava dat IPA een biersoort in Nederland zou worden dat iedereen zou gaan kennen. Dat gebeurde.

 

In die tijd begon in Amerika ook de opleving van het ciderverleden, het ciderverleden dat ooit was ontstaan door alle Franse en Engelse immigranten die de kennis meenamen. En denk aan Johnny Appleseed die overal appelbomen plantte.

 

Een van de eerste die cider weer op de kaart zette, was Nat West alias Reverend Nat in Oregon. En hij was meteen innovatief, iets waar Europese cidermakers intussen zijn beïnvloed. West combineert cider gerust met ananassap en pepers, of met ginger en een cocktail van hops. Massaproducenten van cider experimenteren natuurlijk ook met smaakjes, maar dat is met behulp van kunststoffen, en de vraag is vaak of er in die limonadeciders wel wat echts zit.

 

Als Reverend Nat ananas gebruikt, test hij eerst welke van de tientallen soorten ananas het beste bij zijn cider past. Ook de cidery Graft in New York is vooruitstrevend met experimenten door cider aan te pakken als een wit bier. Sowieso zijn (hun) hybrids -bijvoorbeeld cider met Cabernet Franc druiven- veelbelovend.  

 

 

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen