Aeblerov Wild Danish Cider

Min: €0 Max: €100

 

 

Æblerov, Deens voor 'appelroof' begon als een heuse hardcore startup in 2011 met 30 liter appelsap in een garage waar natuurwijnliefhebber Morten Sylvest-Noer snel de smaak te pakken had en meer appels begon in te slaan, in eerste instantie ook door in de buitenwijken van Kopenhagen te struinen en appels te 'roven' die 'toch niet gebruikt werden'.

 

Aeblerov is spontaan vergiste cider uit Denemarken, maar niet alleen van appel. Allerlei topfruit van getalenteerde telers in het land wordt getransformeerd tot frisse ciders, drinkbare mash-ups en hybrids die de grenzen tussen cider, bier en wijn doen vervagen.

 

Altijd is de insteek die van een lage interventiemethodiek. Appels bijvoorbeeld  ondergaan nadat ze tot pulp zijn vermalen, een langzame maceratie voor een betere fermentatie. De pers drukt het sap er met niet te veel kracht eruit om te voorkomen dat de appelpitten breken en bitters veroorzaken. Later komt veel van de cider te rijpen op wijnvaten uit de Jura, Bourgogne en Loire, gebruikte barriques van bekende 'low-intervention' wijnen als Sébastian Riffault, Claude Buchot en Bouillot-Salomon.

 

En helemaal aan het eind van het proces is het een meesterwerk om de beste assemblage van diverse blends tot stand te brengen. Geen wonder dat ze hofleverancier zijn van de gastronomische top van Kopenhagen zoals Noma, Geranium en Kadeau)