Wintercider Mulled Cider Glühcider Wassail

Warme wintercider in een handomdraai: verwarm deze 2 flessen biologische cider (1 liter totaal, 5% alc.) plus de bijbehorende glühcider-kruiden, ook wel 'mulling spices' genoemd of bisschopskruiden.

Lees meer...
Aantal: 3

Warme wintercider in een handomdraai maken? Verwarm deze 2 flessen biologische cider (1 liter totaal, 5% alc.) van het ciderhuis Dunkertons plus de bijbehorende glühcider-kruiden, ook wel mulling spices genoemd of bisschopskruiden.

 

Aanbevolen bereidingswijze:

Van de 2 flessen van 0,5 liter wijn maak je ongeveer 1,5 liter glühcider, of volg de aanwijzingen op de verpakking op. De kruiden worden eerst verwarmd in een pannetje met ongeveer een halve liter water. Door niet meteen de cider erbij te doen, verlies je geen alcohol. Hou wel het deksel zoveel mogelijk op de pan zodat de aroma's uit de specerijen behouden blijven. Als de kruiden na een tijdje (kan al na 10-15 minuten) goed hebben getrokken, kan de cider erbij. Verwarm dit, maar kook het niet (officieel niet boven 70 graden Celsius), en klaar.

 

Uiteraard kun je er voor kiezen om minder water te gebruiken, zodat de smaak van de glüh sterker wordt. Dat hangt van persoonlijke smaak en voorkeur af. Bij cider, zoete rode wijn of (alcoholvrij;-) appelsap werkt de verhouding van 0,7-1 liter water bij 0,7-1 liter volgens de meeste klanten goed. Om het echte glühwein-gevoel te versterken wordt er wel vaak extra suiker, of honing toevoegen. En om het helemaal compleet te maken: een mooie scheut calvados, rum of whisky.

 

*TIP* Lekker bij Apple Cider Donuts.

 

ACHTERGRONDJE

In Nederland wordt vaak naar de Oosterburen gekeken voor warme winterdranken en is glühwein heel populair geworden. In oud-Keltische gebieden was dat vaker verwarmde appeldrank met kruiden. En zeg nou zelf wat beter werkt bij appel; specerijen als kaneel, steranijs, kardemom en jeneverbes (onder meer).

 

In Ierland, de VS en Engeland heet het mulled cider, hot spiced apple cider, of Wassail. Het wordt vanaf de eerste koude dagen gedronken; een gekruide cider die je verwarmt tijdens feestelijkheden als kerstavond, Nieuwjaar en Wassailing Day halverwege januari.

0 sterren op basis van 0 beoordelingen