Wijn, Calvados & Meer

WIJN

 

Tijdens zoektochten door Europa naar mooie ciders, komen we meer lekkers tegen. Cidermakers zijn geregeld ook bevriend met wijnmakers en brouwers. Soms maken ze samen hybrides. Twee wijnhuizen waar we mee samenwerken zijn Ponte da Boga in Galicië en Basa Lora in Baskenland.

 

 

 

CALVADOS

 

Het destillaat van Cider heet in Engeland Cider Brandy en in Frankrijk calvados, in Oostenrijk duikt het op als Apfelbrand en in Ierland als Apple Brandy. In Frankrijk worden dranken naar de regio vernoemd, in Engeland en Ierland van oudsher niet. 'Calvados' wordt volgens documenten al langer gemaakt in Ierland en Engeland dan in de Calvados-regio bijvoorbeeld.

 

Ciderwinkel is exclusief importeur van: Cider Brandy Company

 

       

 

Dit product is officieel aangemerkt als Ark-product door de Engelse tak van Slow Food. 

Mail voor bestellingen van deze destillaten naar [email protected] of bel/app 06-33774430.

 

Nu op voorraad zijn onderstaan, pondprijzen zijn europrijzen dus voordeliger dan in de UK:

 

*Somerset Shipwreck Single Cask 43% 0.5 liter (€43,50)

 

Op speciale eikenhouten vaten gerijpte ciderbrandy. De vaten zijn opgevist bij de haven van Branscombe in Devon nadat een containerschip in 2007 een flink van de lading verloor, lege Allier eikenhouten vaten bestemd voor de beste wijngaarden van de Kaap, Zuid-Afrika. In de neus is deze Engelse calva wat fruitig, met hints van rook, eikenhout en geroosterde appel.

 

* Somerset Alchemy Cider Brandy 70cl 42% (€76) 

 

Julian Temperley, de destilleerder: "De kunst van de alchemist komt duidelijk naar voren in de reis die deze Alchemy maakte van onze boomgaarden tot unieke 'gouden geest'. Een cider brandy met finesse en appel, zacht, soepel en een lange afdronk." Proefnotitie: Ruikt naar rijp fruit, vanille en rozijnen, Het smaakt complex en appelig, met hints van hazelnoot en rozijnen. En verder evenwichtig en zacht.

 

 

De volgende zijn in 2022 uitverkocht en komen in 2023 naar verwachting weer terug:* 3 Year Somerset Cider Brandy, 70cl 42%

 

* Somerset Cider Brandy XO, 50cl 42%

 

*Somerset Five Year Old 42%

 

Deze appelbrandy heeft nog wat van het fruitige karakter en scherpte van de ciderappel, maar tegelijkertijd is er al wat volwassenheid: een zachte afdronk, en lichte tonen van de houtrijping. Hints van kamperfoelie, appelbloesem en meidoorn. Als lentebloesem in de boomgaard.