Astarbe Sagardotegia

Min: €0 Max: €20

Zover bekend is de sagardotegia (cidrerie of ciderie) Astarbe het oudste nog bestaande ciderhuis van de wereld. Nog steeds wordt in dit familiebedrijf uit 1563 sidra (cider) op oud-Keltische wijze gemaakt.

Waarschijnlijk ging deze cider ook al direct mee naar de Nieuwe Wereld na de 'ontdekking' in 1492, getuige vaten die in een scheepswrak voor de kust van Canada zijn gevonden.

Zie ook: Basque whalers had cider aboard from Astarbe

De oercider van Astarbe kent traditioneel geen gisting op de fles, en bevatten hoogstens een klein beetje koolzuur. De bedoeling is om de ciders in een breed glas te schenken vanaf boven het hoofd.

http://drinks.seriouseats.com/2011/05/the-cider-press-spanish-sidra-cider-reviews.html

Intussen maakt het bedrijf decennia lang ook al weer fameuze champagneciders waarop de Méthode Traditionelle is toegepast wat zorgt voor een fijne bubbel in het champagneglas. Een cider die menig toprestaurant al heeft weten te vinden.....
 
                                 
 Bezoek deze en andere ciderhuizen in Baskenland: https://www.sagardoa.eus/en/basque-country-cyder-bars