Nederlandse Cider beloond met goud op Cider World 2025 in Frankfurt. De makers uit Terwolde nabij Deventer kwamen eind april met de hoogste medaille terug, uitgereikt door een veel proevende ciderjury. (75cl / 6,4%alc.)
Deze cider van Iessel (75cl/6,4% alc.)is gemaakt van lokaal geteelde, Franse ciderappelsrassen, is wild vergist en heeft één jaar gerijpt op eikenhouten vat. Het resultaat is een droge complexe cider met body, een fijne bubbel en een optimale balans tussen zuren en tannines, met zowel aardse als fruitige aroma’s.
De gebruikte appelrassen:
Douce Coëtligne
Douce Moën
Saint Martin
Fréquin Rouge petit
Bedan
De ciders van Iessel worden op ambachtelijke wijze gemaakt van lokaal geoogst en onbespoten hoogstamfruit, zonder toevoegingen met uitzondering van wat huisgist (bij de wilde ciders ook zonder de gist).
Volgens de makers: "IESSEL ciders zijn droog, de nadruk ligt op de balans tussen zuren en bitters. De ciders zijn ongefilterd en navergist op de fles dus zijn licht troebel en bevatten droesem. Onze ciders rijpen na op de fles en zullen door het jaar een ontwikkeling kennen waarbij de ciders nog zachter en subtieler worden van smaak. IESSEL ciders zijn tot 5 jaar na oogstjaar houdbaar en vaak nog langer. Cider drink je gekoeld op 8 tot 12 °C."