Nederlands Proef Cider Pakket

Nederlands geproduceerde cider is in opkomst. Een selectie van wat er in september 2021 moment 'in de appelbubbel' leeft in ons land. Zes flessen van de ciderhuizen Iessel Cider, Doggerland Craft Cider, Elegast Cidery, De Vergeten Appel en Lightship Cider

Lees meer...
Aantal: 2

Nederlands geproduceerde cider is in opkomst! Een selectie van wat er op dit moment leeft in ons land. Zes flessen van de ciderhuizen Iessel (Overijssel), Elegast Cidery (Noord-Holland), Doggerland Craft Cider (Groningen), De Vergeten Appel (Brabant) en Lightship Cider (Zuid-Holland).

 

Let op: Nederlandse cider is vaak wat rauwer, droger en wilder. Het gaat  sowieso om (zeer) kleine ciderhuizen die vaak gebruik maken van appels uit boomgaarden in de buurt, veelal handappels en geen ciderappels zoals in Frankrijk. Deze laatste zijn wat aromatischer. De traditie is erg jong maar elke jaar gaan de makers met grote sprongen vooruit. Mocht je echter op zoek zijn naar toegankelijke (lieflijke?) ciders? Kies dan met name voor Iers zoals Stonewell of BlakStoc.

 

Samenstelling is gewijzigd op 27/8/2021

 

Zes flessen (3x33cl, 1x37,5cl en 2x50cl) met een gemiddelde alcoholpercentage van 6% ABV.

 

Van links naar rechts:

 

1. De Vergeten Appel Moesj 2019 (37,5cl / 5,3% alc.), zuivere, droge en mousserende cider van appels 'met pit' uit Schijndel, Berkel-Enschot, Haaren en Biezenmortel (Landpark Assisië). 

 

2. Iessel Sion Cider met Druif Oogst 2020 (50cl / 8,7% alc.); een cider-wijn-hybride, ofwel een natuurcider van hoogstamappels uit de IJsselstreek met een wijn van de druiven Vroege van der Laan en Frankenthaler van klooster Nieuw Sion in Diepenveen nabij Deventer die wat fris bittere tonen en zeker een goede body veroorzaken. 

 

3. Lightship Cider Madame's Passion (33cl / 6,3% alc.) met pittige Madame Jeanette-pepers en een vleugje passievrucht. De basis is appelcider. Mooi bij exotische gerechten of in een exotische stemming te geraken.

 

4. Doggerland Craft CiderWildebras (33cl / 7,1% alc.) is spontaan vergist met Gronings appelgoud. Meer niet. Zuiver, puur, wild en rauw.

 

5. Iessel Appel en Pruim (oogst 2020) (50cl / 7,3% alc.): de zachtste cider van dit zestal met een rustige balans van rijpe zomerappels en pruimen, beetje vanille, amandel en bloemig in aroma.

 

6. Elegast Pear Cider (32cl / 6,5% alc.) bestaat uit spontaan vergiste hand- en stoofperen van wilde gisten uit mooie Nederlandse hoogstamboomgaarden. Smaak: zacht en vol en dus peer ;-) Let op: er bevindt best wat (vlokkerig) bezinksel op de bodem. Kan totaal geen kwaad, ontstaat altijd bij perencider die op geheel natuurlijke wijze wordt gemaakt, maar schenk dus ietwat voorzichtig uit in het glas :-)

 

 

 

0 sterren op basis van 0 beoordelingen