Nederlands Proef Cider Pakket

Nederlands geproduceerde cider is in opkomst. Een selectie van wat er in november 2021 moment 'in de appelbubbel' leeft in ons land. Zes flessen van de ciderhuizen Iessel Cider, Doggerland Craft Cider, Elegast Cidery en De Vergeten Appel.

Lees meer...

Nederlands geproduceerde cider is in opkomst! Een selectie van wat er op dit moment leeft in ons land. Editie November 2021. Zes flessen van de ciderhuizen Iessel (Overijssel), Elegast Cidery (Noord-Holland), Doggerland Craft Cider (Groningen) en De Vergeten Appel (Brabant).

 

Let op: Nederlandse cider is vaak wat rauwer, droger en wilder. Het gaat  sowieso om (zeer) kleine ciderhuizen die vaak gebruik maken van appels uit boomgaarden in de buurt, veelal handappels en geen ciderappels zoals in Frankrijk. Deze laatste zijn wat aromatischer. De traditie is erg jong maar elke jaar gaan de makers met grote sprongen vooruit. Mocht je echter op zoek zijn naar toegankelijke (lieflijke?) ciders? Kies dan met name voor Iers zoals Stonewell of BlakStoc.

 

Samenstelling is gewijzigd op 29/10/2021

 

Zes flessen (3x33cl, 1x37,5cl en 2x50cl) met een gemiddelde alcoholpercentage van 6% ABV.

 

Van links naar rechts:

 

1. Elegast Pear Cider (32cl / 6% alc.) bestaat uit spontaan vergiste hand- en stoofperen van wilde gisten uit mooie Nederlandse hoogstamboomgaarden. Smaak: zacht met wat frisse zuren in de afdronk. Let op, wordt soms vervangen door een grotere fles (500ml) van Iessel cider. 

 

2. De Vergeten Appel Het Bonte Appeltje 2017 (37,5cl / 6% alc.), zuivere, droge en mousserende cider (méthode traditionelle)uit Berkel-Enschot, Goirle (klooster Nieuwkerk), Tilburg (boerderij De Regte Heijden), Schijndel en De Bilt. 

 

3. Iessel Wild is voor wie het puurder wil dan puur. Die kiest deze versie van Iessel Cider die afgezien van het plukken en persen zowat geheel aan de natuur is overgelaten. Iessel Wild is zonder toegevoegde sulfieten en gist. (500ml / 7% alc.)

 

4. Elegast Against the Grain (33cl / 5,6% alc.) is een hybride van cider en bier, van spontaan vergist sap van Elegast in een collab met brouwerij Nevel uit Nijmegen, een zogeheten graf of graff. Mooi samenspel van twee werelden.

 

Let op! Deze ciders heeft gluten (Against the Grain van Elegast Cidery)

 

5. Nog een Iessel, een droge, licht-mousserende, demi sec natuurcider van hoogstamappels in de IJsselstreek. Oogst 2019. Met cultuurgist nagerijpt op fles. (500ml / 7% alc.)

 

6. Ad Hop (330ml / 7,4% alc.) is een gedryhopte cider. Droog, troebel, fris citrustoontje. De basis van Ad Hop bestaat uit specifiek geselecteerde appelrassen die een goede cidergeschiktheid hebben.

 

0 sterren op basis van 0 beoordelingen